Blog

Elegancia és kényelem - csakis bőrcipő

2020.02.13 12:21

Bugatti bőrcipő

Érdekes kérdés, hogy szemben a műbőr vagy más anyagból készült cipőkkel, miért csak a bőrcipőnek jár a kiváltság, hogy ezt a két jelzőt egyszerre magáénak tudhassa? A bőr ugyanis a legrégibb anyag, amit az ember ruházat készítésére is felhasznál. A bőrcipő patinás, mert idővel besötétül és megérik: mint a jó bor, nemesebb lesz.

Az alapanyag leggyakrabban szarvasmarha- vagy borjú-, de lehet juh-, ló-, kecske- vagy antilopbőr is, és igen sokféle típusa létezik a világpiacon: antik, antilop, kígyó, box, lakk, sevró, nyomott, nubuk, velúr és nappa bőrcipők. Lényeges előnyük, hogy rendkívül tartósak és higiénikusak, mert kiváló lég- és vízgőzáteresztő képességekkel rendelkeznek. Egy gondosan elkészített és rendszeresen ápolt darab stílusát és alakját is megtartja akár évtizedekig is. Egy bőrcipő bármilyen formájú lehet a nyitott vagy zárt szandáloktól a bokacipőn, félcipőn, fűzős vagy zipzáras, bebújós verziókon át a vádli közepéig vagy térdig érő csizmákig. És végül az egyik legfontosabb szempont: a klasszikus darabok sosem mennek ki a divatból.

Hogyan ápoljuk a bőrt?

Bölcs döntés, ha beszerzünk egy cédrus sámfát, ami kisimítja a bőrt és a ráncokat, és elszívja a nedvességet a cipőből, így az lassabban használódik el. A hagyományos cserzett és a velúr bőrt is heti egyszer kenjük be bőrápoló balzsammal vagy krémmel, hagyjuk rajta éjszakára, csak másnap törölgessük le, és fényesítsük ki puha szőrű kefével vagy ronggyal. Válasszunk méhviaszos bőrápolót, ami természetes anyag, tartósabban beszívódik, és a téli sót is szépen eltávolítja. A velúr bőrt, ha lehet, ne használjuk esős időben, ennél a típusnál ráadásul a rárakódott por elhalványítja a bőr színét, ezért is érdemes folyamatosan ápolni.

Apró trükkök

Ha vízzáró sprayt használunk, legyünk bőkezűek, de hordás előtt legalább fél óra száradási időt kell hagyni. A nem fekete cipőknél nagyon fontos, hogy színük ne változzon, ezért a bőrápoló használata előtt érdemes őket tesztelni, vagy válasszunk színtelen verziót. Létezik egy hihetetlen, de csodás trükk a csillogó cipőkhöz: az üvegtisztító folyadék. Spricceljünk egy kis adagot a cipőre, és egy tiszta törlőronggyal töröljük át. Egy szépen csillogó bőrcipő, például egy szemrevaló pár a nívós Bugatti cipők közül, már önmagában is öltöztet, felvehetünk hozzá bármit, kényelmes érzés viselni, és tökéletes eleganciát sugároz!

Webáruház készítés
borgun_hu