Blog

Hogyan készülnek a márkás cipők?

2021.11.18 22:49

Minőségi cipők

Népszerű árucikk, sikkes öltözködési darab, az elegancia első számú státuszszimbóluma, gardróbunk legbecsesebb darabja és sokak szenvedélye – a cipő. A lábbeli – amint neve is sugallja – eredeti funkciója, hogy védelmet nyújtson a láb számára a környezeti hatásokkal szemben, de viszonylag korán esztétikai szerepet is öltött, és viselője társadalmi rangjára is következtetni engedett.

A gyártók és a híres világmárkák ma már elárasztanak minket szebbnél szebb, extravagáns és kifinomult stílusú cipőkkel, ám választásunk változatlanul árulkodik ízlésvilágunkról, és legtöbbször anyagi helyzetünkről is lerántja a leplet. A minőségi bőr cipőt nem mindenki engedheti meg magának, pedig tartósság és esztétikum szempontjából is előnyösebb választás, mint egy silányabb termék.

De tudatában vagy, milyen összetett munkafolyamatra van szükség ahhoz, hogy az áhított kényelmi cipő a bolt polcaira kerüljön? Mindjárt ez is kiderül!

 

Cipőkészítés régen és most

A cipőkészítés művészete több évezredes hagyományra tekint vissza. Történelmi homály fedi, hogy az első cipőkészítők valójában kik voltak, de az biztos, hogy az ókorban a föníciaiak már birtokolták a cipőkészítés mesterségét, és hajós útjaik során tovább is adták a tudást: tőlük tanultak például a görögök és a Földközi-tenger térségében élő más népcsoportok.

A rómaiak a hétköznapokban a lábszárra szíjakkal erősített szandálokat, sarukat hordtak, de ünnepnapokon ők is cipőbe bújtak. A ma is használatos cipőelvnek megfelelően a lábbeli bokáig fedte a lábat, a fűzős rész pedig középen volt.

Bár a cipődivat rengeteget fejlődött, és folyamatosan váltották egymást a trendek, a tömeggyártás korában sem kopott ki a kézzel készítés mestersége. A világmárkáknál elkerülhetetlen volt, hogy részben átálljanak gépi gyártásra, de léteznek olyan kézműves lábbelik, ahol a mai napig minden műveletet kézzel végeznek.

 

A minőségi cipők gyártásának folyamata

Hihetetlenül hangzik, de egyetlen cipő elkészítése során 20-30 munkafázis követi egymást, amelyek közül a legfontosabbakat soroljuk fel.

 1. A cipő anyagának kiválasztása

A minőségi bőr cipők általában borjú-, sertés- vagy marhabőrből készülnek.

 1. A cipő megtervezése, méret- és mintavétel, rajzolás
 2. A felsőrész kiszabása a minta alapján

A felsőrész a cipőnek a lábfej felső részéhez illeszkedő külső része.

 1. A felsőrész összeállítása, összevarrása
 2. A megfelelő típusú kaptafa kiválasztása

Régebb a kaptafa fából, manapság műanyagból készül. A kaptafát a láb méreteihez és a cipőmodellhez igazítják.

 1. A felsőrész felkerül a kaptafára, ami megadja a formát
 2. A talpbetét felmérése, kaptafára szegezése
 3. A kéregelemek, a sarok-, orr- és talpmerevítők elhelyezése

Ezek biztosítják, hogy a cipő megőrizze a formáját és tartósságát, keménységét.

 1. Az illesztések és a varrások eldolgozása

Ez a kényelem szempontjából meghatározó.

 1. A végleges talp és sarok elkészítése
 2. Csiszolás, pucolás, végső simítások és a kapta kiemelése

 

Hogy mi ebből a tanulság? A cipőre érdemes úgy tekintenünk, mint iparművészeti remekműre, aminek elkészítése kihívás, és a hagyomány szerint beleköltözik a cipész lelke is.

Webáruház készítés
borgun_hu