Blog

Ikonikus női lábbelik a filmes világból

2020.11.24 14:41

A hollywoodi klasszikusok nemcsak a színészek számára hoztak világhírnevet, hanem legendás ruhadarabok és cipők divatkarrierjét is megalapozták. A népszerű filmes karakterek öltözéke rendszeresen középpontba kerül, és új divatirányzatok hullámait indítja el, amelyek legtöbbször a hétköznapi viseletünkbe is begyűrűznek.

Hollywood nem követi, inkább teremti a trendeket. Mi sem bizonyítja ezt kiválóbban, mint a sokszor újszerű és bizarr lábbelik, amelyek cipősszekrényeink visszatérő kedvenceivé váltak. A divat számára pedig külön megéri a mozik világából inspirálódni, hiszen a cipőket egy-egy kultuszfilm tökéletesen brandingeli.

Hogy a filmek nélkül is ilyen népszerűek lennének-e ezek a női lábbelik, az kérdéses, de induljunk egy kis időutazásra, és tekintsük át, milyen modelleket sodort a mozi a világhírnév felé!

 

  1. Dorothy piros cipellője az Óz, a csodák csodájából (1939)

A filmben meghatározó szerepet töltött be a feltűnő lábbeli, amely a történet szerint bárhova elrepíti viselőjét. A könyvben eredetileg ezüstszínű cipőt a producerek változtatták pirosra, mert ez jobban kidomborította az új, színes filmtechnika előnyeit. Azóta már nemcsak a kultuszfilm, hanem a legendás cipő születésének kerek évfordulóját is megünneplik, és azt is megtanultuk, hogy piros lábbelit eltérő színű öltözékhez felvenni nem divatbaki.

  1. Audrey Hepburn balerinacipője a Funny Faceben (1957)

Melyik nőnek nem lapul a fiókjában a magas sarkúak mellett néhány lapos talpú balerinacipő? Tudtad, hogy a balerinacipő a balettcipő utcai viselésre tervezett változata? A fazont Audrey Hepburn hozta divatba, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Hepburn tökéletes volt a balerinacipő nagykövetének szerepére, hiszen elegáns és légies megjelenéséhez tökéletesen passzol ez a lábbeli. A Funny Face című moziban a színésznő lábán a cipőkészítés világhírű zsenije, Salvatore Ferragamo által tervezett balerina tündököl.

 

  1. Az Annie Hall legendás cipője: a férfiasan nőies Oxford (1977)

Diane Keaton azon hollywoodi filmsztárok közé tartozik, akiknek nem kell divattanácsokért futkározniuk, és elég a gardróbjukba nyúlni, hogy megreformálják a világdivatot. Az Annie Hall hősnője öltözködés terén is egyedi, újszerű stílust képvisel: ikonikus szettjei a laza, bohém viseletet népszerűsítik, amelynek kihagyhatatlan tartozéka az eredetileg férfiaknak tervezett Oxford cipő.

 

  1. A felejthetetlen combcsizma a Micsoda nő!-ből (1990)

Julia Roberts és Richard Gere világhírű mozija nemcsak a női szívekbe lopta be magát, hanem a női gardróbokat is alaposan átrendezte. A cipők közül a főszereplő, Vivian Ward lakkhatású combcsizmája vált ikonikussá, ami bulis estéken vagy ünnepi alkalmakkor manapság is visszaköszön.

Amennyiben hasonlóan stílusos és elegáns lábbelit keresel télire, nézz körül minőségi Tamaris csizmáink választékában!

 

  1. A cipőmániás Carrie Bradshaw magassarkúi a Szex és New Yorkban (1998–2004)

Ha olyan filmes karaktereket kéne keresnünk, akiknek elemi hatása volt a női divatra, Carrie a lista élén szerepelne. Amíg futott a sorozat, nők tucatjai követelték a képernyőn látott öltözködési cikkeket. Ki ne emlékezne a gyönyörű pár Hangisi cipőre Mr. Big és Carrie legendás eljegyzési jelenetében?

 

De az is biztosan sokak emlékezetében él, amikor a hősnő két barátnője társaságában egy felemás színű Louboutin magassarkúban tűnik fel. Ez a furcsa választás a divatelemzőknek is sokáig fejtörést okozott, amíg maga Sarah Jessica Parker le nem rántotta róla a leplet, miszerint a két márkacipő közül nem tudtak választani, ezért divattanácsadójával közösen úgy döntöttek, hogy mindkét pár egy-egy darabját magára ölti.

Még sok példát lehetne felsorolni, de ebből is látszik, hogy azok a cipők, amiket az ikonikus filmes karakterek beégettek a tudatunkba, mai napig aktívan alakítják a lábbelik piacát.

Webáruház készítés
borgun_hu