Blog

Régi idők nyári lábbelije – a férfi és női szandál

2020.06.24 11:36

Régi idők nyári lábbelije – a férfi és női szandál

Szokatlan kalandra indulunk most, amelynek célja, hogy bepillantást nyerjünk a több ezer éves lábbelik világába. Nem szeretnénk előre lelőni a poént, maradjunk annyiban, hogy ebben a témában is igaz a mondás, miszerint nincsen új a nap alatt.

Egyáltalán nem meglepő, hogy ókori elődeink is igyekeztek minél kényelmesebb és jobban szellőző cipőt viselni a nagy melegben, ezért a szandál és a saru már évezredekkel ezelőtt is nagy sláger volt. Az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak olyan területeken éltek, ahol jórészt meleg volt (napjainkban sincs ez másként), így nem csoda, ha ez a típusú lábbeli a leghétköznapibbak közé tartozott. Lássuk, mennyit változott a fazon az azóta eltelt több tucatnyi évszázad során!

Férfi és női szandálok az ókorban

Noha az ókori Egyiptomban nem volt általános jelenség a lábbelik viselése, a régészek több darabot is találtak az ásatások során. A státusszimbólumnak számító saruk és cipők leginkább gyékényből, papiruszból és bőrből készültek. De mi a helyzet a fazonnal?

Férfi és női szandálok elődje

Ez a fazon napjainkban is abszolút megállja a helyét, sőt ismert márkák termékei között bőven találunk nyári lábbeliket ilyen és ehhez hasonló megoldással. És még az is lehet, hogy ma igencsak közkedvelt, alig pár szál anyagból készülő papucsok is évezredes múltra tekintenek vissza. Nézzék csak ezt a fazont, amely szintén a piramisok korszakából származik!

Szandálok a piramis falán

Ugorjunk egy picit előre az időben, és nézzük meg, milyen nyári cipők voltak jellemzők a klasszikus és a hellenisztikus Görögországban! A bokán zsinórral megkötött szandálok nagy népszerűségnek örvendtek már az ókori görögök közt is, és megjelenésüket tekintve alig-alig térnek el a mai modellektől. Íme, egy időtálló design!

Női szandál az ókori Görögországból

Ilyen megoldású női szandálokat ma nagy számban is találunk az üzletekben és a minőségi cipő webáruházakban.

Végül, de nem utolsósorban ismerjük meg az ókori rómaiak lábviseletét! A gladiátorszandált bizonyára senkinek sem kell bemutatni, pár éve minden második nő ezt a fazont választotta a nyári hónapokra, és még napjainkban is sokan hordják.

Klasszikus Római saru

A klasszikus római viselet részét képezte a saru is, ami napjainkban sem kevésbé népszerű. A római birodalomban igen szakszerű volt a bőrfeldolgozás, és a növényi cserzést is ismerték, így a saruk, szandálom igen elterjedtek voltak. Nézzék csak ezt a fazont, ugye hogy gond nélkül felvennék ma is?

Lám, az ókoriak tudhattak valamit, ha ennyi idő után is a hasonló fazonokat preferáljuk, nem igaz?

Webáruház készítés
borgun_hu